Dam dam dum Bunyi Mercun.....

Bingit siot telinga nie......

dh seminggu raye pon masih gak dengar bunyi mercun nie......
nak gugur jantung eden nie tau setiap kali terkezut dengar bunyi mercum.....
poom....pammmm...pooommm...pammmm....
naseb takd heart attack....kalo tak sape yg nak tanggungjawab....

Geram2 aku nie pon rase cam nak join dak2 nie maen mercun gak....
dh lame tu aktiviti setaun sekali nie tak dicuba......dh bape taun pon aku tak ingat...
kecik2 dulu asal pose jek mercun....asal raye jek mercun.....mmg tak leh dipisahkan....

Entry kali nie aku nak cite la pasal mercun yang pernah aku maen2 dulu.....
ntah boleh ingat ke tak la name2 mercun tu sbb lame gak aku dh tak maen nie....
TAPI ENTRY NIE AKU TULIS SBGAI KENANGAN AKU NAK SHARE..... 
BUKAN SURUH SAPE2 MENCUBA...kang tak pasal2 aku lak kene....huhuhu

Nie die senarai mercun TOP 4 yang penah aku maen:

1. Mercun Padi(name nie dak2 kampong aku bg)
   Haaa....mercun nie mmg femes la mase pose+raye.....tak sah kalo takd mercun nie...kalo nak keGHAIRAHan maen mercun nie kene bukak tali sumbu die  n bakar satu2 jgn bakar skali gus...mercun nie la kiteowg penah wat maen perang2 (mase zaman jahiliah dulu).

2. Mercun Roket
    Nie plak mercun yang femes gak.....tp tak sefemes mercun padi....maklumla mercun roket nie mahal sikit.....skali maen je tak puas pon....tapi dulu2 mase maen mercun nie pernah aku ngan sepupu aku tersalah aim n mercun nie pergi bwah umah orang (umah kampong)....fuhhh naseb tak masok dalam umah orang....

3. Mercun Bola
  wah yang nie mmg mercun TERRRBBBAEEKK punyerr.....skali maen rase puas macam seminggu (ok tipu).....mahal tau sebijik mercun nie....dulu2 mase aku maen sebijik RM1...skang mercun nie jd popular sbb dh banyak makan tangan + muke +whatever.......

4. Mercun Mancis
  Nie pulak mercun mancis......sbb ape name die mercun mancis sbb mercun nie mmg sebijik la mcm mancis (hahaha...boleh terima kot)...die mmg dlm kotak mancis n ade tempat penggesek cm kat kotak mancis...bile mercun nie dh bakar amik mase agak lame gak la untuk die bg respon...


Rindu aku ngan zaman dulu2....dh jadi kenangan dh benda2 mcm nie...skang nak maen pon rase segan sbb sume dh tua2 muda2 belaka....hahaha

ok la aku out dulu....

P/S: NIE ENTRY KENANGAN AKU......ADIK2 OR ABANG2 OR KAKAK2 JANGAN MAEN 
        MERCUN.....

2 comments:

Budak Gigi Arnab September 7, 2011 at 10:45 PM  

kite maen bunga api je..sobs3

Nazar Ito September 8, 2011 at 12:05 AM  

try la maen mercun2 seperti di atas....sayangnye tak dpt lagi nak maen meriam buluh...waaaa

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Laguku Lagumu Jua

Handsome guy

Pengikut Setia

Powered by Blogger.

Nak Cakap Ape2 tak????