11 September: Sedekd berlalu

hari paling bersejarah.......
bukan untuk rakyat Malaysia.....but untuk rakyat Amerika....
10 tahun lepas.....dua kapal terbang berjaya menumbangkan kemegahan negara Amerika.....
WOLRD TRADE CENTRE kat Amerika telah runtuh@roboh.....

sedekad yang lalu aku berumur 12 tahun......darjah 6 and nak amik UPSR.....
aku tak tau la sgt benda2 nie.....tak amik port sangat.....
maklumla sbb tumpukan UPSR.....

Tapi time aku menaip entry nie....aku dapat lihat kembali video2 robohnya kemegahan Amerika.....
aku tengok kat History Channel......
kat discovery  ngan National geographic channel pon ade gak........
perggghh tak leh bayangkan bangunan setinggi langit leh roboh.....

ape2 pon hari ini kite kene ingat sebagai hari yang paling menyedihkan....

Dam dam dum Bunyi Mercun.....

Bingit siot telinga nie......

dh seminggu raye pon masih gak dengar bunyi mercun nie......
nak gugur jantung eden nie tau setiap kali terkezut dengar bunyi mercum.....
poom....pammmm...pooommm...pammmm....
naseb takd heart attack....kalo tak sape yg nak tanggungjawab....

Geram2 aku nie pon rase cam nak join dak2 nie maen mercun gak....
dh lame tu aktiviti setaun sekali nie tak dicuba......dh bape taun pon aku tak ingat...
kecik2 dulu asal pose jek mercun....asal raye jek mercun.....mmg tak leh dipisahkan....

Entry kali nie aku nak cite la pasal mercun yang pernah aku maen2 dulu.....
ntah boleh ingat ke tak la name2 mercun tu sbb lame gak aku dh tak maen nie....
TAPI ENTRY NIE AKU TULIS SBGAI KENANGAN AKU NAK SHARE..... 
BUKAN SURUH SAPE2 MENCUBA...kang tak pasal2 aku lak kene....huhuhu

Nie die senarai mercun TOP 4 yang penah aku maen:

1. Mercun Padi(name nie dak2 kampong aku bg)
   Haaa....mercun nie mmg femes la mase pose+raye.....tak sah kalo takd mercun nie...kalo nak keGHAIRAHan maen mercun nie kene bukak tali sumbu die  n bakar satu2 jgn bakar skali gus...mercun nie la kiteowg penah wat maen perang2 (mase zaman jahiliah dulu).

2. Mercun Roket
    Nie plak mercun yang femes gak.....tp tak sefemes mercun padi....maklumla mercun roket nie mahal sikit.....skali maen je tak puas pon....tapi dulu2 mase maen mercun nie pernah aku ngan sepupu aku tersalah aim n mercun nie pergi bwah umah orang (umah kampong)....fuhhh naseb tak masok dalam umah orang....

3. Mercun Bola
  wah yang nie mmg mercun TERRRBBBAEEKK punyerr.....skali maen rase puas macam seminggu (ok tipu).....mahal tau sebijik mercun nie....dulu2 mase aku maen sebijik RM1...skang mercun nie jd popular sbb dh banyak makan tangan + muke +whatever.......

4. Mercun Mancis
  Nie pulak mercun mancis......sbb ape name die mercun mancis sbb mercun nie mmg sebijik la mcm mancis (hahaha...boleh terima kot)...die mmg dlm kotak mancis n ade tempat penggesek cm kat kotak mancis...bile mercun nie dh bakar amik mase agak lame gak la untuk die bg respon...


Rindu aku ngan zaman dulu2....dh jadi kenangan dh benda2 mcm nie...skang nak maen pon rase segan sbb sume dh tua2 muda2 belaka....hahaha

ok la aku out dulu....

P/S: NIE ENTRY KENANGAN AKU......ADIK2 OR ABANG2 OR KAKAK2 JANGAN MAEN 
        MERCUN.....

DaH SEminGu GhaYe.......

Makan....Tido.....Makan.....Tido......


tetibe jek dh seminggu kita beraye....kalo nak imbas la skang nie(time aku tengah menaip entry nie mase seminggu yang lepas takbir2 raye tengah berkumandang)...tp skang nie aku duk menaip sambil tengok tv...

Sume orang dh kembali ke aktiviti asal.....yang bekerja sibuk ngan kerja....yg sekola sibuk ngan keje skola....yang tanam anggur sibuk ngan tanaman anggur.... 

Aku rase mcm janggal sikit sbb aktiviti yg selalu dibuat dh kire mcm tabiat kot selama sebulan tetibe ilang jek....antara aktivitinyer yg pasti makan2 di siang hari mmg takd la....2nd lak maghrib2 tu mmg dh tercongok la depan makanan sambil telinga fokus kat radio or tv tunggu azan....3rd lak pegi terawih.....lastly mestilah aku n sume owg rajin bangun pagi untuk sahur....selama sebulan dh mcm tabiat dh aktiviti nie tp tup2 terus ilang.....

Dalam sejarah raye aku kot taun nie.....sebab duet raye terkumpul aku untuk taun nie adelah RM0......taun2 lepas ade gak la duet raye aku dapat....taun nie habuk jek ku dpt...hahahaha.....taun nie aku tak jalan beraye cume duk umah n tengok....tak join dak2 skola g beraye kat umah2 kawan2....yang penting taun nie aku RASE MALAS NAK RAYE....

aku nak duet raye dalam sampul nie.....ade sape2 nak bg kat aku...


Mase 1st raye mak aku d wat makan2 utk kawan2 mak aku....kawan2 aku mmg tak dtg umah la 1st2 raye sebab balik kg....kawan adik aku lak tak tau mane g.....tak jumpe rumah aku kot....haha...hari2 seterusnye aku cume duk umah jek membosarkan badan yang kecik nie...mak aku ngan adik aku jek yg kluar beraye...semalam lak sedare2 n makcik2 aku ade datang umah beraye....dua trip lak tu yg tengahari laen yang petang plak laen trip....ponat eden nak melayan...sorang ahli(adik aku) tak d kat umah dh g terengganu(tunggu next entry).....so dengan gigih aku tolong...huhuhu.....ape lah makna raye kan kalo takd ziarah2 dari sedare2...

Nie la ape yang aku wat selama seminggu yang lepas.....ape2 pon SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI...

Double Raye......yeaahh

Assalamualaikum.....
walaupon arinie dh ari ke-3 raye tp aku ase lom lambat nak ucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN......
Alhamdulillah sebulan puase dapat kite tempuh.....dan skang kite meraikan kemenangannye....
tp raye tahun nie bagi rakyat Malaysia sgt2 bermakna......
Yela kan sbb taun nie kite raye n merdeka skali....kire dekat la sambutan dua2 nie...

Aku nak tanye korang.....korang ingat tak lagi kite penah sambut Double raye macam tau nie????
Ade kan???ade la dalam beberape kali gak kite sambut double raye cm taun nie....
nie kat baah aku listkan........

1. Gong Xi Raye aka kongsi raye
     Haaaa......dh ingat la tu......Gong xi Raye nie kalo tak silap aku mase aku darjah 1 atau darjah 
     2...mase tu kite raye bulan 1 atau bulan 2 gak la......mase kite raye nie dekat ngan raye 
     cina...mase taun nie ampau2 merah mmg banyak la aku dapat..mase g raye umah 
     owg bkan stakat kueh raye limau mandarin pon ade....DAH INGAT DAH???

2. Deepa Raye
    nie pulak kalau tak silap aku beberape taun lepas gak la..aku mmg lupe taun bile tapi mmg ade 
    kan Deepa Raye nie??kalau tak silap aku mase nie penganut agama hindu raikan Deepavali 
    dulu n selang beberape ari kite lak raikan hari raye...mase raye nie ape ag bnyk maruku la yg 
    ade.....

3. Merdeka Raye
    Haaaa yg nie pulak jatuhnye pada taun nie......sempena Malaysia menyambut kemerdekaan ke-
    54...ari selase lepas kite sambut hari raye n semalam lak kite sambut hari merdeka....kan 
    best....malam raye aku tgk dak2 kecik maen bunga api yang kecik2 tu.....semalam lak aku tgk 
    owg2 lak bakar bunga api yang besar tu pulak...sebab taun nie ari merdeka jatuh pada ari yg 
    same ngan ari raye n mood orang2 masih beraya lagi n KOMPEM2 kat Kuala Lumpur Lengang 
    n SUNYI....so sambutan ari merdeka ditunda pada 16 September sempena dengan Hari 
    Malaysia....kalo mmg sambutan merdeka dibuat semalam mau tak ramai yang datang.....orang 
    KL kan bnyk balik kampung...

Skang dah 3 perayaan kite sambut bersama2(kira double raye)....kite nak tgu perayaan ape ag la pasnie......mungkin Krismas Raye pulak kot....tp kan kalo la nak tgu krismas Raye mau makan beberape puluh taun lagi tu nak sampaikan ke situ.......maklum la skang raye kan bulan ogos.....krismas lak bulan december.....n raye nie pulak makin menurun bulannya(2-3 kali kite raye dlm bulan ogos n then masok bulan julai pulak)...pape pon mase hari raye nie kite rayekan dengan kesyukuran.......

ok lah sampai sini saje entry aku kali nie.....insyaallah kite jumpe laen kali......
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN




Ahlan wasahlan Ya Ramadhan......

Assalamualaikum........
Ahlan wasahlan Ya Ramadhan.........
Ramadhan datang lagi membawa sejuta rahmat......
membawa ibadah puase di siang hari dan ibadah tarawih di malam hari......
menjaga segala perkara yang membatalkan pose.......
menahan makan dan minum disiang hari.....

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna........
agar dapat ku tempuhi dengan sempurna......

Ramadhan2 bulan yang penuh hikmah......
sejenak mari kita renungkan.....
betapa kita harus bersyukur....
kerana bertemu kembali bulan Ramadhan yang penuh ampunan.........
Ramadhan2 bulan yang penuh hikmah........

Harimau vs Singa....who's gonna win???

Malam nie 28 July.....
kat stadium bukit Jalil.....
penyokong malaysia ngan singapore akan disajikan dengan aksi2 hebat.....
bukan aksi2 sarkas ke..stunt ke....magik ke....
tapi aksi perlawanan pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014.....

bagi aku yang tgk kat fb2 ngan web2 nie......
dh rase macam malaysia nie dah masok final......
meriah mmg tak ingat la......
hari 1st jual tiket 60000 dh abes......
baki 25000 hari kedua pon dh abes......
tu pon ade lagi ramai yang tak dapat tiket n masih tunggu kat kaunter hari ketiga....
mmg BERSEMANGAT la owg2 malaysia nie...

aku tak penah lagi g stadium tgk MALAYSIA lawan....
takpe la kalo ade rezeki nanti insyaallah aku akan sampai gak kat STADIUM BUKIT JALIL.....

Ape2 pon aku aku tetap sokong HARIMAU MALAYA.......

ayuh HARIMAU MALAYA, buktikan pada singapura kita TIDAK PERLU PEMAIN ASING untuk sarung jersi negara sendiri.... doa kami mengiringi kalian d atas padang....ingat, lambang di dada kiri kamu...TANAH TUMPAH DARAHKU- MALAYSIA




Tukar Background........

Alhamdulillah........arinie sempat gak aku menukar background blog aku nie....
nie pon thankz la kat sdara aku yang tolong......
papepon aku ase cm smngat sikit nak blogger kali nie.......
wait for my next entry...........bye

Dahsyatnyer.........

Aku baru jek lepas tengok berita...
tengok betapa dahsyatnyer TSUNAMI kat jepun.....

mmg amat dahsyat la....abes semua ombak tsunami tu sapu umah2 ngan kenderaan sekali......

yang gempa bumi die lak kuat sampai aku tengok owg2 jepun nak berdiri pon tak leh......
sedih tengok keadaan dieowg cmtu ditimpa bencana......
Alhamdilillah la kite kat  MALAYSIA nie takd la bencana cmtu....
yang paling dahsyat pon bencana banjir tu pon sebab hujan......

aku pernah la merasa gempa bumi buatan.....
mase tu aku darjah 6 pergi lawatan kat petrosains kat KLCC tu....
d la satu space kat tepi tangga tu die letak kerusi......
n then duk atas kerusi tu n tekan button untuk rase gampa bumi buatan....
dari perlahan smpai la kuat.....and aku ase mmg dahsyat gak la gempa buatan.....
sebab aku tak penah merasa gempa.....so 1st experience mmg shock...
mak ngan ayah aku jek yg penah ase la gempa....mase aku duk kat LUMUT PERAk dulu.....
tu pon ase sikit jek sbb indon yg kene....

                                                nie video pasal gempa ngan tsunami semalam...

Mari la sama2 kite doakan keselamatan orang2 jepun kat sana........

Lagenda Budak2 Zaman Aku..............

semalam mase aku tengah tenok tv waktu pagi dalam pukol 10 lebih.......
aku ternampak la satu iklan untuk coming soon punyer citer kat NTV7.....
n then mase tengok iklan tu aku terFLASH lak kenangan lame......
ala kenangan mase aku sekolah rendah n menengah.....
aku rase semua dak2 laki kot (maybe ade certain2 dak pompuan yg tgk)
mesti korang tertanye2 kan citer ape????haaa...misteri kan.....
sebenarnye cite tu adalah.....korang tgk la gmbar clue yg aku bg kat bawah nie.....



Haaaa...dh tau kan citer ape........nie la KATUN DRAGON BALL
aku ase galongan seangkatan ngan aku n dak2 y sewaktu dgnnye tau kot cite nie......
cite nie pon dh penah dijadikan movie (but seriously tak best movie tu).....

so aku nak citekan la nape aku klasifykan die sbgai LAGENDA...

1. Aku rase mmg satu kampong aku kot tgk n semua dak2 kat Mesia nie pon tgk gak......

2.  Mase citer nie bermula kol 9.30 pagi,sume dak2 yg mmg suke  akan ade kat depan TV mereka kat 
    umah sampaikan yg g koko pon duk tgk gak kat kantin sekolah...

3. Ade dak2 yg sanggup tak g koko ari sabtu semata2 nak tgk citer nie...

4. Aku ingat lagi waktu raye hari sabtu or hari ahad dimane orang akan g solat raye....pas jek solat raye mmg
    tak dgr khutbah la sbb nak kejarkan tgk citer nie punyer pasal....

5. Dak2 jadi marah bile tengah2 syok tgk cite nie....scene tgh lawan ke ngan scene yg best2 tetibe jek die
    siarkan iklan....mmg ase cm nak pecahkan jek tv tu......

Nie la alasan yg aku dpt pikir name die jd legend......
tp seriously katun nie la yg mmg aku igt sangat2.....


      Nie la watak kebanggaan aku mase dulu2.......

Pilihanraya Kampus UiTm......

Selasa lepas......semua universiti awam kat Malaysia( asenyer kot) dh jalankan proses mengundi....
biaselah undi sape bakal menjadi pemimpin pelajar......
dh memang adat setiap setahun jek mesti mengundi...
aku pon tak terkecuali walaupon dh masok sem akhir......
ape nak wat....kene lah undi dh mmg kewajipan aku sbgai pelajar.....

mase proses mengundi tu mmg smooth giler la......
takd la rusuhan and everything seem like hari2 biase.....
cume yg lainnyer bile kat fakulti aku (Fakulti Sains Gunaan) bnyk la poster2 calon yg bertanding....
aku g mengundi dlm kol 1 lepas jek abes wat lab....lab pon sblh jek bilik mengundi tu.....
d undi dapat la air kotak satu......huh dh potong bajet nmpk fak aku nie....
dulu dpt air kotak ngan roti....skang dpt air kotak jek....
but die ade lak penambahan cabutan bertuah hamper....syg tak dpt lak.....tp ape2 pon thankz la..
at least we get appreciation from our faculty.....

but waktu hari yg same gak la dlm berita die tunjuk ade kejadian yg berlaku kat UPM....
kejadian pasal pilihanraye nie la....
pintu kace pecah sbb kene rempuh la.....pakgad berdarah la sbb kene kace....
dak2 yg pecahkan tu lari lepas pecahkan.....aiiissshhh mmg dahsyat dieowg nie.....
nie cume pilihanraye kampus je kot...bkn negara....tak yah la nak jadi vandalism sgt.....
nie la kalo dh ade parti2 utk pilihanraye nie.....
yg aku tau ade 2 parti: Pro-Mahasiswa ngan Pro-Aspirasi.....
tak tau la ape yg dieowg taksubkan nan parti2 tu.....dtg ke u nie nak blaja....
ingat kat mak bapak kat umah dh penat2 diowg anta blaja.....
kesian la dieowg tu.....aiiissshhhh pelik2......

Alhamdulillah la kat U aku nie a.k.a UiTM tak d sistem berparti cmtu......
kalo tak mmg huru hara la u nie dh bole jd kawasan darurat kat Malaysia......
mane taknyer nak saling bermusuhan sesame kite jek.....

nie la aku letakkan gmbar yg aku dpt:










nie la gmbr2 dieowg......ape la nak jd.....
Lastly aku nak ucapkan TERIMA KASIH UiTM sbb takd sistem berparti......UiTM DIHATIKU


Rasulullah...Kau Istimewa.....

Assalamualaikum......Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah.....
Alhamdulillah 12 Rabiulawal datang lagi.....Maulud Nabi pon akan disambut esok....
aktiviti berarak....berselawat dan dengar ceramah selalu diadakan pada sambutan Maulud Nabi...

Rasulullah S.A.W memang manusia yang teristimewa.....nie la cerita yg aku leh kongsikan hasil dari pembacaan n pembelajaran aku....

1. Akhlak Rasullulah same seperti Al-quran.

2. Muke Rasulullah bercahaye seperti bulan purnama.

3. Bainda tidak mahu membalas dendam pada sesiapa sahaja....

Banyak lagi la kalo aku nak listkan kat sini....tp nie je sudah memadai la.......

Jangan la kite lupe tarikh n sambutan Maulidur rasul esok dan pada tahun seterusnye....
ingat la walaupon sikit....
kite takan tak ingat pada ketika :


                              Di saat kewafatannya,"ummati,ummati,ummati"..
                                masyaallah sungguh kasih Rasulullah kpd kita..
                  Bagaimana kasih kita kpd Baginda s.a.w.???renung2 bersama..




"Ummati.....Ummati.....Ummati.."....."umatku...umatku...umatku..."

Salam Maulidur Rasul.....



Perggghh payah betol....5 jam tp untuk 40 saat jek.......

Hari nie aku dapat sikit pengalaman.....aku ase best gak la sampai kepale aku nie pening.....
segala dugaan dan cabaran die memang menguji aku....
Sebanarnye aku tadi setengah hari kat tempat set pengambaran...
bukan set yang gah gitu....tp just set budak yg amik cos Masscom (Mass communication).....
aku nie just teman kawan aku hasan yg kene jadi pelakon aka gangster la.....

sampai je set dalam pukol 2.15 ptg......
bukan datang terus berlakon....dtg kene tunggu set nak siap la...
roll n landasan keteapi(aku tak tau ape name die) yg untuk letak roller kamera la....
tunggu nak mekap watak utama la....nak amik prop la...adjust camera la....
bnyk lagi la kalo aku nak list.....tp aku tetap tgu sebab nak tengok hasil dieorang....
hahaha....aku ase mule jek scene kawan aku dalam kol 3 lebih kot...
lame dowh tgu kat tempat set yg ala2 kat padang pasir.....panas terik lak tu.....
aku dpt la berlindung sipi2 jek payung tu....

Payung besar yg tak bape dapat melindung cahaye UV yg terik.......

Rupe2nyer payah gak la nak wat rakaman nie......rakaman untuk iklan nie yang 40 saat jek pon amik mase yang lame aku rase dalam 5 jam gak la sebab aku abes td dlm kol 6 lebih....aku rase idea dieorang simple jek nak wat iklan pasal jeans yg kuat aka power la....sampai pisau pon leh bengkok....tp yg aku respect ngan dieowg nie sebab idea yg simple tu dieowg menambah dengan KETELITIAN yg amat detail.....sampai props, effect n gaye rambut n baju pelakon pon dieowg amik kire.......

Aku pon penah gak wat rakaman untuk subjek bahase german aku......tp tak d la teliti giler....
contoh la kan mase aku wat rakaman aku tengah stady padahal engah tgk skrip.....ade lak mase german 3 aku mule2 scene pakai jam tangan n then tetibe last2 scene aku kene tanye orang dh pukol bape.....hahaha...waktu tu mmg dah habis edit dh tak leh nak u-turn balik....hahahaha....mmg lawak la mase tu....tu pon kiteorang shooting sejam n hasil dpt dlm 15 minit.....tp compare ngan citer yang dak Masscom nie wat sampai 5 jam tp utk 40 saat jek....haissshhhh payah betol dieowg nyer keje.....kalo aku masok bertanding mesti menang la sebab wat dlm mase yg singkat jek............hahahahaha...dh la malas aku nak cite panjang2...korang tengok je la gambar ni eh....


                                  
Nie la props pisau yg dieowg gune....skali aku karate patah 100 kot....


                              Nie lak pelakon2 yan jadi ganster....yang baju biru tu kawan aku....




                 Nie lak die nyer director..producer...cameramen tgh pasang landasan kamera


                               Camera DSLR jek dieowg gune...tp yg HD nyer tau........

ok la nie kot cite aku untuk entry kali nie........

Lawak tak hingat la......

Assalamualaikum.....
sowi la yek baru nak update blog setelah sekian lame tak diupdate.....
al-maklumlah cuti2 tak d tenet kat umah....

Sebenarnye aku nak kongsi cikit aktiviti aku minggu nie......
alaaa baru 1st week naek sem akhir lak tu...
nak la enjoy lebih awal2 nie sebelum dibebani masalah final year projek....
minggu nie aku ase penuh ngan ketawa n ceria kot.....
mane tak nyer aku n the gang enjoy g tgk wayang....
kiteowg g tgk citer HANTU KAK LIMAH BALIK UMAH.....
perghhh mmg terbaek dari ladang la citer nie......
lawak giler sampai sepanjang citer tu asyik ketawa jek....(tak d cover2 dh ketawa tu)
sampai skang kot asik ingat jek citer tu.....
kawan2 aku la yg suke ulang balik perkataan2 yg agak lawak la dlm citer tu dgn gaye2 skali......
nie die aku listkan:

1. "ce-cite...ce-cite" ...(bg yg penah tgk paham la maksud ayat nie)

2. "kergh...kergh..."(waktu bomoh halau antu n then penduduk kg ikot skali....)

3. "pelawok...pelawok"(wktu bomoh panggil antu tp silap panggil antu)

4. "kite bakor umah kak limah...kite bakor...bakor"(dialog si lembut tu)

nie la ayat2 yg aku ingat sebab kawan2 aku nie apply kat dlm klas.....kat depan lecturer skali dieowg gune....
time tu mmg aku tahan je la nak ketawa sbb terbayang cite tu.....
kalo sape2 yg lom g tgk tu baek g la....rugi tau tak tgk cite yg terbaek la penah aku tgk.....



aku bagi citer nie 10 bintang....up sikit dari lima bintang....

ok la aku nak out dulu......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Laguku Lagumu Jua

Handsome guy

Pengikut Setia

Powered by Blogger.

Nak Cakap Ape2 tak????