Double Raye......yeaahh

Assalamualaikum.....
walaupon arinie dh ari ke-3 raye tp aku ase lom lambat nak ucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN......
Alhamdulillah sebulan puase dapat kite tempuh.....dan skang kite meraikan kemenangannye....
tp raye tahun nie bagi rakyat Malaysia sgt2 bermakna......
Yela kan sbb taun nie kite raye n merdeka skali....kire dekat la sambutan dua2 nie...

Aku nak tanye korang.....korang ingat tak lagi kite penah sambut Double raye macam tau nie????
Ade kan???ade la dalam beberape kali gak kite sambut double raye cm taun nie....
nie kat baah aku listkan........

1. Gong Xi Raye aka kongsi raye
     Haaaa......dh ingat la tu......Gong xi Raye nie kalo tak silap aku mase aku darjah 1 atau darjah 
     2...mase tu kite raye bulan 1 atau bulan 2 gak la......mase kite raye nie dekat ngan raye 
     cina...mase taun nie ampau2 merah mmg banyak la aku dapat..mase g raye umah 
     owg bkan stakat kueh raye limau mandarin pon ade....DAH INGAT DAH???

2. Deepa Raye
    nie pulak kalau tak silap aku beberape taun lepas gak la..aku mmg lupe taun bile tapi mmg ade 
    kan Deepa Raye nie??kalau tak silap aku mase nie penganut agama hindu raikan Deepavali 
    dulu n selang beberape ari kite lak raikan hari raye...mase raye nie ape ag bnyk maruku la yg 
    ade.....

3. Merdeka Raye
    Haaaa yg nie pulak jatuhnye pada taun nie......sempena Malaysia menyambut kemerdekaan ke-
    54...ari selase lepas kite sambut hari raye n semalam lak kite sambut hari merdeka....kan 
    best....malam raye aku tgk dak2 kecik maen bunga api yang kecik2 tu.....semalam lak aku tgk 
    owg2 lak bakar bunga api yang besar tu pulak...sebab taun nie ari merdeka jatuh pada ari yg 
    same ngan ari raye n mood orang2 masih beraya lagi n KOMPEM2 kat Kuala Lumpur Lengang 
    n SUNYI....so sambutan ari merdeka ditunda pada 16 September sempena dengan Hari 
    Malaysia....kalo mmg sambutan merdeka dibuat semalam mau tak ramai yang datang.....orang 
    KL kan bnyk balik kampung...

Skang dah 3 perayaan kite sambut bersama2(kira double raye)....kite nak tgu perayaan ape ag la pasnie......mungkin Krismas Raye pulak kot....tp kan kalo la nak tgu krismas Raye mau makan beberape puluh taun lagi tu nak sampaikan ke situ.......maklum la skang raye kan bulan ogos.....krismas lak bulan december.....n raye nie pulak makin menurun bulannya(2-3 kali kite raye dlm bulan ogos n then masok bulan julai pulak)...pape pon mase hari raye nie kite rayekan dengan kesyukuran.......

ok lah sampai sini saje entry aku kali nie.....insyaallah kite jumpe laen kali......
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Laguku Lagumu Jua

Handsome guy

Pengikut Setia

Powered by Blogger.

Nak Cakap Ape2 tak????