11 September: Sedekd berlalu

hari paling bersejarah.......
bukan untuk rakyat Malaysia.....but untuk rakyat Amerika....
10 tahun lepas.....dua kapal terbang berjaya menumbangkan kemegahan negara Amerika.....
WOLRD TRADE CENTRE kat Amerika telah runtuh@roboh.....

sedekad yang lalu aku berumur 12 tahun......darjah 6 and nak amik UPSR.....
aku tak tau la sgt benda2 nie.....tak amik port sangat.....
maklumla sbb tumpukan UPSR.....

Tapi time aku menaip entry nie....aku dapat lihat kembali video2 robohnya kemegahan Amerika.....
aku tengok kat History Channel......
kat discovery  ngan National geographic channel pon ade gak........
perggghh tak leh bayangkan bangunan setinggi langit leh roboh.....

ape2 pon hari ini kite kene ingat sebagai hari yang paling menyedihkan....

Dam dam dum Bunyi Mercun.....

Bingit siot telinga nie......

dh seminggu raye pon masih gak dengar bunyi mercun nie......
nak gugur jantung eden nie tau setiap kali terkezut dengar bunyi mercum.....
poom....pammmm...pooommm...pammmm....
naseb takd heart attack....kalo tak sape yg nak tanggungjawab....

Geram2 aku nie pon rase cam nak join dak2 nie maen mercun gak....
dh lame tu aktiviti setaun sekali nie tak dicuba......dh bape taun pon aku tak ingat...
kecik2 dulu asal pose jek mercun....asal raye jek mercun.....mmg tak leh dipisahkan....

Entry kali nie aku nak cite la pasal mercun yang pernah aku maen2 dulu.....
ntah boleh ingat ke tak la name2 mercun tu sbb lame gak aku dh tak maen nie....
TAPI ENTRY NIE AKU TULIS SBGAI KENANGAN AKU NAK SHARE..... 
BUKAN SURUH SAPE2 MENCUBA...kang tak pasal2 aku lak kene....huhuhu

Nie die senarai mercun TOP 4 yang penah aku maen:

1. Mercun Padi(name nie dak2 kampong aku bg)
   Haaa....mercun nie mmg femes la mase pose+raye.....tak sah kalo takd mercun nie...kalo nak keGHAIRAHan maen mercun nie kene bukak tali sumbu die  n bakar satu2 jgn bakar skali gus...mercun nie la kiteowg penah wat maen perang2 (mase zaman jahiliah dulu).

2. Mercun Roket
    Nie plak mercun yang femes gak.....tp tak sefemes mercun padi....maklumla mercun roket nie mahal sikit.....skali maen je tak puas pon....tapi dulu2 mase maen mercun nie pernah aku ngan sepupu aku tersalah aim n mercun nie pergi bwah umah orang (umah kampong)....fuhhh naseb tak masok dalam umah orang....

3. Mercun Bola
  wah yang nie mmg mercun TERRRBBBAEEKK punyerr.....skali maen rase puas macam seminggu (ok tipu).....mahal tau sebijik mercun nie....dulu2 mase aku maen sebijik RM1...skang mercun nie jd popular sbb dh banyak makan tangan + muke +whatever.......

4. Mercun Mancis
  Nie pulak mercun mancis......sbb ape name die mercun mancis sbb mercun nie mmg sebijik la mcm mancis (hahaha...boleh terima kot)...die mmg dlm kotak mancis n ade tempat penggesek cm kat kotak mancis...bile mercun nie dh bakar amik mase agak lame gak la untuk die bg respon...


Rindu aku ngan zaman dulu2....dh jadi kenangan dh benda2 mcm nie...skang nak maen pon rase segan sbb sume dh tua2 muda2 belaka....hahaha

ok la aku out dulu....

P/S: NIE ENTRY KENANGAN AKU......ADIK2 OR ABANG2 OR KAKAK2 JANGAN MAEN 
        MERCUN.....

DaH SEminGu GhaYe.......

Makan....Tido.....Makan.....Tido......


tetibe jek dh seminggu kita beraye....kalo nak imbas la skang nie(time aku tengah menaip entry nie mase seminggu yang lepas takbir2 raye tengah berkumandang)...tp skang nie aku duk menaip sambil tengok tv...

Sume orang dh kembali ke aktiviti asal.....yang bekerja sibuk ngan kerja....yg sekola sibuk ngan keje skola....yang tanam anggur sibuk ngan tanaman anggur.... 

Aku rase mcm janggal sikit sbb aktiviti yg selalu dibuat dh kire mcm tabiat kot selama sebulan tetibe ilang jek....antara aktivitinyer yg pasti makan2 di siang hari mmg takd la....2nd lak maghrib2 tu mmg dh tercongok la depan makanan sambil telinga fokus kat radio or tv tunggu azan....3rd lak pegi terawih.....lastly mestilah aku n sume owg rajin bangun pagi untuk sahur....selama sebulan dh mcm tabiat dh aktiviti nie tp tup2 terus ilang.....

Dalam sejarah raye aku kot taun nie.....sebab duet raye terkumpul aku untuk taun nie adelah RM0......taun2 lepas ade gak la duet raye aku dapat....taun nie habuk jek ku dpt...hahahaha.....taun nie aku tak jalan beraye cume duk umah n tengok....tak join dak2 skola g beraye kat umah2 kawan2....yang penting taun nie aku RASE MALAS NAK RAYE....

aku nak duet raye dalam sampul nie.....ade sape2 nak bg kat aku...


Mase 1st raye mak aku d wat makan2 utk kawan2 mak aku....kawan2 aku mmg tak dtg umah la 1st2 raye sebab balik kg....kawan adik aku lak tak tau mane g.....tak jumpe rumah aku kot....haha...hari2 seterusnye aku cume duk umah jek membosarkan badan yang kecik nie...mak aku ngan adik aku jek yg kluar beraye...semalam lak sedare2 n makcik2 aku ade datang umah beraye....dua trip lak tu yg tengahari laen yang petang plak laen trip....ponat eden nak melayan...sorang ahli(adik aku) tak d kat umah dh g terengganu(tunggu next entry).....so dengan gigih aku tolong...huhuhu.....ape lah makna raye kan kalo takd ziarah2 dari sedare2...

Nie la ape yang aku wat selama seminggu yang lepas.....ape2 pon SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI...

Double Raye......yeaahh

Assalamualaikum.....
walaupon arinie dh ari ke-3 raye tp aku ase lom lambat nak ucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN......
Alhamdulillah sebulan puase dapat kite tempuh.....dan skang kite meraikan kemenangannye....
tp raye tahun nie bagi rakyat Malaysia sgt2 bermakna......
Yela kan sbb taun nie kite raye n merdeka skali....kire dekat la sambutan dua2 nie...

Aku nak tanye korang.....korang ingat tak lagi kite penah sambut Double raye macam tau nie????
Ade kan???ade la dalam beberape kali gak kite sambut double raye cm taun nie....
nie kat baah aku listkan........

1. Gong Xi Raye aka kongsi raye
     Haaaa......dh ingat la tu......Gong xi Raye nie kalo tak silap aku mase aku darjah 1 atau darjah 
     2...mase tu kite raye bulan 1 atau bulan 2 gak la......mase kite raye nie dekat ngan raye 
     cina...mase taun nie ampau2 merah mmg banyak la aku dapat..mase g raye umah 
     owg bkan stakat kueh raye limau mandarin pon ade....DAH INGAT DAH???

2. Deepa Raye
    nie pulak kalau tak silap aku beberape taun lepas gak la..aku mmg lupe taun bile tapi mmg ade 
    kan Deepa Raye nie??kalau tak silap aku mase nie penganut agama hindu raikan Deepavali 
    dulu n selang beberape ari kite lak raikan hari raye...mase raye nie ape ag bnyk maruku la yg 
    ade.....

3. Merdeka Raye
    Haaaa yg nie pulak jatuhnye pada taun nie......sempena Malaysia menyambut kemerdekaan ke-
    54...ari selase lepas kite sambut hari raye n semalam lak kite sambut hari merdeka....kan 
    best....malam raye aku tgk dak2 kecik maen bunga api yang kecik2 tu.....semalam lak aku tgk 
    owg2 lak bakar bunga api yang besar tu pulak...sebab taun nie ari merdeka jatuh pada ari yg 
    same ngan ari raye n mood orang2 masih beraya lagi n KOMPEM2 kat Kuala Lumpur Lengang 
    n SUNYI....so sambutan ari merdeka ditunda pada 16 September sempena dengan Hari 
    Malaysia....kalo mmg sambutan merdeka dibuat semalam mau tak ramai yang datang.....orang 
    KL kan bnyk balik kampung...

Skang dah 3 perayaan kite sambut bersama2(kira double raye)....kite nak tgu perayaan ape ag la pasnie......mungkin Krismas Raye pulak kot....tp kan kalo la nak tgu krismas Raye mau makan beberape puluh taun lagi tu nak sampaikan ke situ.......maklum la skang raye kan bulan ogos.....krismas lak bulan december.....n raye nie pulak makin menurun bulannya(2-3 kali kite raye dlm bulan ogos n then masok bulan julai pulak)...pape pon mase hari raye nie kite rayekan dengan kesyukuran.......

ok lah sampai sini saje entry aku kali nie.....insyaallah kite jumpe laen kali......
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Laguku Lagumu Jua

Handsome guy

Pengikut Setia

Powered by Blogger.

Nak Cakap Ape2 tak????