Lagenda Budak2 Zaman Aku..............

semalam mase aku tengah tenok tv waktu pagi dalam pukol 10 lebih.......
aku ternampak la satu iklan untuk coming soon punyer citer kat NTV7.....
n then mase tengok iklan tu aku terFLASH lak kenangan lame......
ala kenangan mase aku sekolah rendah n menengah.....
aku rase semua dak2 laki kot (maybe ade certain2 dak pompuan yg tgk)
mesti korang tertanye2 kan citer ape????haaa...misteri kan.....
sebenarnye cite tu adalah.....korang tgk la gmbar clue yg aku bg kat bawah nie.....



Haaaa...dh tau kan citer ape........nie la KATUN DRAGON BALL
aku ase galongan seangkatan ngan aku n dak2 y sewaktu dgnnye tau kot cite nie......
cite nie pon dh penah dijadikan movie (but seriously tak best movie tu).....

so aku nak citekan la nape aku klasifykan die sbgai LAGENDA...

1. Aku rase mmg satu kampong aku kot tgk n semua dak2 kat Mesia nie pon tgk gak......

2.  Mase citer nie bermula kol 9.30 pagi,sume dak2 yg mmg suke  akan ade kat depan TV mereka kat 
    umah sampaikan yg g koko pon duk tgk gak kat kantin sekolah...

3. Ade dak2 yg sanggup tak g koko ari sabtu semata2 nak tgk citer nie...

4. Aku ingat lagi waktu raye hari sabtu or hari ahad dimane orang akan g solat raye....pas jek solat raye mmg
    tak dgr khutbah la sbb nak kejarkan tgk citer nie punyer pasal....

5. Dak2 jadi marah bile tengah2 syok tgk cite nie....scene tgh lawan ke ngan scene yg best2 tetibe jek die
    siarkan iklan....mmg ase cm nak pecahkan jek tv tu......

Nie la alasan yg aku dpt pikir name die jd legend......
tp seriously katun nie la yg mmg aku igt sangat2.....


      Nie la watak kebanggaan aku mase dulu2.......

Pilihanraya Kampus UiTm......

Selasa lepas......semua universiti awam kat Malaysia( asenyer kot) dh jalankan proses mengundi....
biaselah undi sape bakal menjadi pemimpin pelajar......
dh memang adat setiap setahun jek mesti mengundi...
aku pon tak terkecuali walaupon dh masok sem akhir......
ape nak wat....kene lah undi dh mmg kewajipan aku sbgai pelajar.....

mase proses mengundi tu mmg smooth giler la......
takd la rusuhan and everything seem like hari2 biase.....
cume yg lainnyer bile kat fakulti aku (Fakulti Sains Gunaan) bnyk la poster2 calon yg bertanding....
aku g mengundi dlm kol 1 lepas jek abes wat lab....lab pon sblh jek bilik mengundi tu.....
d undi dapat la air kotak satu......huh dh potong bajet nmpk fak aku nie....
dulu dpt air kotak ngan roti....skang dpt air kotak jek....
but die ade lak penambahan cabutan bertuah hamper....syg tak dpt lak.....tp ape2 pon thankz la..
at least we get appreciation from our faculty.....

but waktu hari yg same gak la dlm berita die tunjuk ade kejadian yg berlaku kat UPM....
kejadian pasal pilihanraye nie la....
pintu kace pecah sbb kene rempuh la.....pakgad berdarah la sbb kene kace....
dak2 yg pecahkan tu lari lepas pecahkan.....aiiissshhh mmg dahsyat dieowg nie.....
nie cume pilihanraye kampus je kot...bkn negara....tak yah la nak jadi vandalism sgt.....
nie la kalo dh ade parti2 utk pilihanraye nie.....
yg aku tau ade 2 parti: Pro-Mahasiswa ngan Pro-Aspirasi.....
tak tau la ape yg dieowg taksubkan nan parti2 tu.....dtg ke u nie nak blaja....
ingat kat mak bapak kat umah dh penat2 diowg anta blaja.....
kesian la dieowg tu.....aiiissshhhh pelik2......

Alhamdulillah la kat U aku nie a.k.a UiTM tak d sistem berparti cmtu......
kalo tak mmg huru hara la u nie dh bole jd kawasan darurat kat Malaysia......
mane taknyer nak saling bermusuhan sesame kite jek.....

nie la aku letakkan gmbar yg aku dpt:










nie la gmbr2 dieowg......ape la nak jd.....
Lastly aku nak ucapkan TERIMA KASIH UiTM sbb takd sistem berparti......UiTM DIHATIKU


Rasulullah...Kau Istimewa.....

Assalamualaikum......Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah.....
Alhamdulillah 12 Rabiulawal datang lagi.....Maulud Nabi pon akan disambut esok....
aktiviti berarak....berselawat dan dengar ceramah selalu diadakan pada sambutan Maulud Nabi...

Rasulullah S.A.W memang manusia yang teristimewa.....nie la cerita yg aku leh kongsikan hasil dari pembacaan n pembelajaran aku....

1. Akhlak Rasullulah same seperti Al-quran.

2. Muke Rasulullah bercahaye seperti bulan purnama.

3. Bainda tidak mahu membalas dendam pada sesiapa sahaja....

Banyak lagi la kalo aku nak listkan kat sini....tp nie je sudah memadai la.......

Jangan la kite lupe tarikh n sambutan Maulidur rasul esok dan pada tahun seterusnye....
ingat la walaupon sikit....
kite takan tak ingat pada ketika :


                              Di saat kewafatannya,"ummati,ummati,ummati"..
                                masyaallah sungguh kasih Rasulullah kpd kita..
                  Bagaimana kasih kita kpd Baginda s.a.w.???renung2 bersama..




"Ummati.....Ummati.....Ummati.."....."umatku...umatku...umatku..."

Salam Maulidur Rasul.....



Perggghh payah betol....5 jam tp untuk 40 saat jek.......

Hari nie aku dapat sikit pengalaman.....aku ase best gak la sampai kepale aku nie pening.....
segala dugaan dan cabaran die memang menguji aku....
Sebanarnye aku tadi setengah hari kat tempat set pengambaran...
bukan set yang gah gitu....tp just set budak yg amik cos Masscom (Mass communication).....
aku nie just teman kawan aku hasan yg kene jadi pelakon aka gangster la.....

sampai je set dalam pukol 2.15 ptg......
bukan datang terus berlakon....dtg kene tunggu set nak siap la...
roll n landasan keteapi(aku tak tau ape name die) yg untuk letak roller kamera la....
tunggu nak mekap watak utama la....nak amik prop la...adjust camera la....
bnyk lagi la kalo aku nak list.....tp aku tetap tgu sebab nak tengok hasil dieorang....
hahaha....aku ase mule jek scene kawan aku dalam kol 3 lebih kot...
lame dowh tgu kat tempat set yg ala2 kat padang pasir.....panas terik lak tu.....
aku dpt la berlindung sipi2 jek payung tu....

Payung besar yg tak bape dapat melindung cahaye UV yg terik.......

Rupe2nyer payah gak la nak wat rakaman nie......rakaman untuk iklan nie yang 40 saat jek pon amik mase yang lame aku rase dalam 5 jam gak la sebab aku abes td dlm kol 6 lebih....aku rase idea dieorang simple jek nak wat iklan pasal jeans yg kuat aka power la....sampai pisau pon leh bengkok....tp yg aku respect ngan dieowg nie sebab idea yg simple tu dieowg menambah dengan KETELITIAN yg amat detail.....sampai props, effect n gaye rambut n baju pelakon pon dieowg amik kire.......

Aku pon penah gak wat rakaman untuk subjek bahase german aku......tp tak d la teliti giler....
contoh la kan mase aku wat rakaman aku tengah stady padahal engah tgk skrip.....ade lak mase german 3 aku mule2 scene pakai jam tangan n then tetibe last2 scene aku kene tanye orang dh pukol bape.....hahaha...waktu tu mmg dah habis edit dh tak leh nak u-turn balik....hahahaha....mmg lawak la mase tu....tu pon kiteorang shooting sejam n hasil dpt dlm 15 minit.....tp compare ngan citer yang dak Masscom nie wat sampai 5 jam tp utk 40 saat jek....haissshhhh payah betol dieowg nyer keje.....kalo aku masok bertanding mesti menang la sebab wat dlm mase yg singkat jek............hahahahaha...dh la malas aku nak cite panjang2...korang tengok je la gambar ni eh....


                                  
Nie la props pisau yg dieowg gune....skali aku karate patah 100 kot....


                              Nie lak pelakon2 yan jadi ganster....yang baju biru tu kawan aku....




                 Nie lak die nyer director..producer...cameramen tgh pasang landasan kamera


                               Camera DSLR jek dieowg gune...tp yg HD nyer tau........

ok la nie kot cite aku untuk entry kali nie........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Laguku Lagumu Jua

Handsome guy

Pengikut Setia

Powered by Blogger.

Nak Cakap Ape2 tak????